Radionica u sklopu projekta „Podrška po mjeri korisnika“

Kao jedan od partnera na projektu „Podrška po mjeri korisnika“ Dom za odrasle osobe Lobor-grad organizirao je radionicu za osobe koje su uključene u projekt (osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja) i za članove njihovih obitelji.

Radionica je održana 30. ožujka 2021. godine u prostorima ustanove, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Ravnateljica Doma Darinka Sviben dipl. socijalna radnica, predstavila je prisutnima djelatnost ustanove, usluge koje se pružaju i aktivnosti koje se provode s korisnicima. Naglasila je važnost uključivanja Doma u spomenuti projekt kojemu je svrha doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s problemima mentalnog zdravlja.

Stručna radnica zaposlena na projektu Nikolina Turk Beljak, radni terapeut, detaljnije je prezentirala sam projekt, aktivnosti koje se provode i koje se planiraju provoditi sa korisnicima i članovima njihovih obitelji, individualno i grupno.

Nešto više o mentalnom zdravlju prisutnima je ispričala psihologinja Doma Marina Galinec. Važnost mentalnog zdravlja, faktori koji utječu na njega te kako ga pokušati očuvati i kome se obratiti za pomoć samo su neke od tema kojih smo se dotaknuli.

Prisutni su svojim pitanjima i komentarima aktivno sudjelovali u organiziranoj radionici. Po završetku prezentacija bilo je vremena za izmjenu iskustava i dodatna pitanja.

Korisnicima projekta i članovima njihovih obitelji, ravnateljica Doma poklonila je prigodne darove koje je izradila radna terapija Doma.

Ova je bila tek prva u nizu grupnih aktivnosti koje su planirane projektom s ciljem osnaživanja i savjetovanja osoba s problemima mentalnog zdravlja i njihovih obitelji.
Priopćenje za javnost | Podrška po mjeri korisnika

Podrška po mjeri korisnika

Dom za odrasle osobe Lobor-grad jedan je od partnera na projektu Podrška po mjeri korisnika čiji nositelj je Dom Vila Maria iz Pule. Projekt se provodi u sklopu Poziva Europskog socijalnog fonda Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - FAZA 1, a svrha je doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s problemima mentalnog zdravlja kroz socijalne usluge koje se pružaju u domu korisnika. Članovi obitelji korisnika će također biti uključeni te će im se pružati podrška.

Projektom je planiran obuhvat 60 osoba s invaliditetom - s teškoćama mentalnog zdravlja, te 60 članova obitelji u Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta je 1.490.356,62 kn.

Na području Krapinsko-zagorske županije predviđeno je pružanje usluge osnaživanja i savjetovanja, odnosno psihosocijalne podrške u obitelji za 15 osoba s problemima duševnog zdravlja te članove njihovih obitelji.

Stručnjaci bi procjenjivali koju vrstu podrške osobe s invaliditetom i obitelji najviše trebaju te prilagođavali planove rada svakoj osobi, odnosno obitelji prema njihovim potrebama. Dolazak stručnjaka u domove korisnika dodatno ukazuje na spremnost da im se pomogne.

Sudjelovanjem u ovom projektu Dom Lobor-grad nastavlja napore u razvoju usluga savjetovanja u zajednici za korisnike i za obitelji. Vrijednost projekta leži i u razmjeni iskustava, educiranju djelatnika, umrežavanju partnera iz različitih dijelova zemlje te što će se rezultati i stečena znanja nastaviti primjenjivati i dalje.